9. februar 2016

Mer myr enn antatt


Rismyr ved Narbuvoll, Os i Østerdalen. Foto: Geir-H Strand/NIBIO
Det er mer myr i Norge enn tidligere antatt. Det skyldes nok at myr er vanskelig å oppdage på flybilder. Det er først når en står i myra og vannet surkler rundt støvlene at man med sikkerhet kan si at det er myr. Arealregnskapet for utmark er basert på feltstudier, og har nå gitt oss nye tall på myrarealet, Det er om lag 28 300 km2 myr i Norge. Det utgjør et areal litt større enn Hedmark fylke.

Med sine 28 300 km2 utgjør myrene 9 % av landarealet. Det er 50 % mer enn tidligere anslag, som var basert på topografiske kart.  I tillegg til den åpne myra er det også om lag 9 400 km2 forsumpa skog. Samlet gir det om lag 37 700 km2 forsumpet areal - ca 11 % av landarealet.

Denne nye kunnskapen om myrarealet kommer frem i et faktaark  fra Kart og statistikkdivisjonen i NIBIO. Yngve Rekdal, Michael Angeloff og Anders Bryn beskriver her geografien det norske myrarealet. Det er stor variasjon mellom fylkene. Trøndelag er den store myrregionen. 18 % av Sør-Trøndelag og 17 % av Nord-Trøndelag er myr. På Vestlandet er myrandelen noe mindre, fordi høy nedbør motvirkes av topografien . Hordaland har med sine 3 %. minst myr på Vestlandet.  Minst myr er det likevel i de fire fylkene rundt Oslofjorden, der denne naturtypen utgjør kun  1 % av arealet. I Nord-Norge dekker myrene 12 % av arealet i Finnmark og 5 % i både Troms og Nordland

Snaut to tredjedeler av myrarealet er grasmyr. Her har plantene kontakt med jordvatnet og starr og grasarter dominerer vegetasjonen. En drøy fjerdedel er rismyr (eller nedbørsmyr) dekket med artsfattig og nøysom vegetasjon som klarer seg med den næringa som blir tilført med nedbøren. Resten av myrarealet består av nærings- og artsfattige bjønnskjeggmyrer samt blautmyr, som er djup myr med dårlig bæreevne.