4. desember 2017

Forskning og kvalitetssikring



Forskning skal være etterrettelig og etterprøvbar. Forskningen er derfor avhengig av gode systemer for kvalitetssikring. 

Nationen har den siste tiden tatt opp spørsmålet om ytringsfrihet for forskere, bl.a. i Kato Nykvists kommentar torsdag 30.11. Det er flere prinsipielle sider ved dette temaet som bør løftes fram.
Faksimile av kronikken på Nationens nettside
Faksimile av Nationens nettside
Forskeren har rett og plikt til å publisere sine resultater, men formidlingen skal være etterrettelig, saklig og balansert. Derfor må forskningen ha systemer for kvalitetssikring. Det gjelder både for innhold og form. Kvalitetssikring medfører at forskeren utsettes for kritikk og korreksjoner. Det må forskeren tåle.

De internasjonale tidsskriftene er den viktigste kanalen for publisering av forskningsresultater. Seriøse tidsskrifter benytter fagfellevurdering. Innsendte manuskripter bedømmes av to eller flere, oftest anonyme, fagfeller som vurderer den faglige kvaliteten på arbeidet. 

Vurderingskriteriene omfatter ikke bare bruk av data og metode, og om disse er relevante og etterprøvbare. Fagfellene vurderer blant annet også om diskusjonen av resultatene er fyllestgjørende; om det er faglig grunnlag for konklusjonene; og om framstillingen er saklig og balansert. 

I tillegg til fagfellenes vurderinger bedømmes artikler også av en redaktør som foretar en helhetlig vurdering av form og innhold. Det er ikke uvanlig at manuskripter avvises. Alle publiserende forskere opplever jevnlig å få pålegg om å gjøre endringer før et arbeid blir godtatt for publisering. 

Forskeren kan være dypt uenig i kritikken og oppleve den som ufortjent. Redaktøren er imidlertid suveren. Forskerens akademiske frihet til å publisere forskningsresultater innebærer ingen publiseringsplikt for redaktørene.  Det er aksept for at de vitenskapelige tidsskriftene må ha et system for kvalitetssikring og at det ikke er å anse som noen «munnkurv» når dette systemet påfører forskeren refusjonssjokk. En refusjon må forskeren tåle.

Forskningsinstituttene driver ikke bare med forskning. En betydelig del av oppgavene er utredningsarbeid. I dette arbeidet trekker instituttene veksler på forskningskompetansen, men resultatene publiseres i instituttenes egne rapportserier. Det bør være i forskningens interesse at utredningsarbeidet også er gjenstand for systematisk kvalitetssikring. Denne kvalitetssikringen må imidlertid instituttene selv organisere. 

Kvalitetssikring av instituttenes egne rapporter følger samme lest som kvalitetssikringen i tidsskriftene. Innhold og form, databruk, metode, konsistens, etterrettelighet og saklighet vurderes av kolleger som opptrer som fagfeller. Denne prosessen må organiseres på en systematisk måte og innebærer at noen har en redaksjonell myndighet. Denne myndigheten gir autoritet til å pålegge en forfatter å ta kommentarer til følge. Iblant må noen kunne beslutte at et arbeid ikke kan publiseres.  Et slikt system, og en slik redaksjonell myndighet, må etableres av instituttets ledelse.  Organisering av kvalitetssikring i et forskningsinstitutt inngår i arbeidsgivers styringsrett. Det må forskeren tåle.

Det forventes at forskere, enten de arbeider med vitenskapelige undersøkelser eller utredninger, også bidrar i den offentlige debatten. På denne arenaen mangler forskningen systemer for kvalitetssikring.  Redaksjonene i media tar i liten grad ansvar for faglig kvalitet og det redaksjonelle kravet til saklig og balansert fremstilling er også svakere enn i forskingspublikasjoner og faglige rapporter. 

I den offentlige debatten må forskeren velge rolle. Forskeren kan velge å være premissgiver. I denne rollen legger forskeren frem fakta og balanserte synpunkter uten å innta normative standpunkter. Målsettingen er gjerne å bidra til en konstruktiv og opplyst debatt. Alternativt kan forskeren velge å påvirke ved å være debattant og innta et normativt standpunkt. Dette er lov, men forskeren skal da være klar over at han samtidig utfordrer den akademiske saklighetsnormen og derved også kan undergrave sitt eget faglige omdømme.

Normative ytringer kan ta mange former, men står alltid i fare for å redusere forskningsresultater til meninger. Dette svekker ikke bare forskerens egen, men hele forskningsmiljøets autoritet og troverdighet. Det er derfor ikke «munnkurv» om det i blant gis en påminnelse om forskningens krav til balansert og saklig framstilling. Klare tilbakemeldinger, enten de kommer fra kolleger eller ledere, er en nødvendig og ønsket del av instituttenes faglige kvalitetssikring. Slike tilbakemeldinger må forskeren tåle. 

Geir-Harald Strand, seniorforsker, NIBIO Kart og statistikk
Kronikken ble publisert i Nationen 2.12.2017