6. januar 2016

Arealregnskap for utmark


Arealregnskap for utmark utgir egne rapporter for fylkene
Arealregnskap for utmark er en nasjonal undersøkelse av vegetasjon og beite i norsk utmark. Dette er en utvalgsundersøkelse som omfatter om lag 1080 lokaliteter spredt over hele landet. De første områdene ble kartlagt i 2004 og kartleggingen ble ferdigstilt i 2014. Materialet gir en unik statistisk beskrivelse av norsk utmark og brukes til å produsere arealstatistikk og utrede beiteressursene i utmarka.

Utvalgsundersøkelser er den raskeste og mest kostnadseffektive metoden for å undersøke ressurs-grunnlaget i en større region. I steden for å kartlegge hele regionen, undersøkes et knippe av-
grensede områder spredd utover regionen. Så lenge plasseringa av disse «frimerkene» er tilfeldig, vil de gi en statistikk som er representativ for hele regionen. 

Metoden som benyttes i Arealregnskapet er nært knyttet til LUCAS, en metodikk som benyttes i EU-landene, men tilpasset til norske forhold. Målet er å gi nogenlunde presise resultater på nasjonalt og regionalt nivå. Metoden tar utgangspunkt i et nettverk av storruter på 18 x 18 kilometer. I sentrum av hver storrute er det plassert ei feltflate på 1500 x 600 meter = 0,9 km2. Denne flata er vegetasjonskartlagt etter instruks for VK50: Vegetasjonskartlegging på oversiktsnivå (Rekdal & Larsson 2005). Her er det definert 45 vegetasjonstyper og 9 andre arealtypar. Disse blir supplert med ei rekke tilleggsregistreringer som viser egenskaper ved marka som vegetasjonstypene alene ikke avspeiler. Eksempler er høy dekning av blokkmark og bart fjell, høy dekning av lav, vier, finnskjegg,særlig grasrike areal m.m. 

Vegetasjonskartlegginga er utført ved synfaring på flatene. Feltregistreringene tegnes inn på flyfoto i M 1:30 000, og blir siden digitalisert. Etter dette utføres arealberegninger ved hjelp av kartet. På basis av vegetasjons-kartet avledes informasjon om beitekvalitet og beitekapasitet. 

Underveis i prosjektet er det så langt gitt ut rapporter for elleve fylker. De øvrige åtte fylkene er under arbeid. Det arbeides også med en nasjonal samlerapport. I tillegg til fylkesstatistikken har arealregnskapet så langt også publisert tre vitenskapelige artikler i internasjonale tidsskrifter og inngår nå i en rekke forsknings og utredningsprosjekter. 

Fylkesrapportene fra arealregnskapet kan lastes ned fra http://fakta.nibio.no mens en beskrivelse av metodikken er gitt ut i Norsk Geografisk Tidsskrift.  Dette er "open access" artikkel som fritt kan lastes ned.